fredag 23. januar 2009

Staudeseminar - over alle forventninger

Piet og Anja Oudolf, Stefan Mattson og Kenneth Lorentson. Jeg vet ikke helt hvem av dem som er best.

Jeg vet derimot hva som var best. Og det var at det kom 200 mennesker til et plante- og havedesignseminar. I Rakkestad, langt fandenivold, i drittvær. Nils Skaarer var mektig stolt av fordragsholderlisten sin. Med god grunn! Og fortalte i lunsjpausen om sine turer til Hummerlo, med og uten vertskapet tilstede. Snikende rundt etter nyheter og godbiter - jeg forestilte meg ham i rollen som en ganske ordinær hagegal. Kanskje han er ....200 sjeler - fortrinnvis landskapsarkitekter. Men også noen planteprodusenter. Kommuneansatte. Kanskje dette gjorde dem mer åpne for å bruke stauder.


Stauder! Et ord som for mange av oss er det opplagte innholdet i ordet "plante" -- men majoriteten av de fremmøtte så ut som de hørte "luking" hver gang ordet ble nevnt. Piet Oudolf refererte til "the maintenance problem" som "solved years ago" - og høstet hoderisting fra den norske planleggerstanden. Jeg håper han overbeviste noen. Mange. Mange nok til at de pluselig ønsker seg stauder, og markedet åpner seg for oss alle... Bildet av Piet Oudolfs Walled Garden er forresten tatt av DaveLevy.


Jeg klarer selvfølgelig ikke å la være å klage på noe. Det kan ikke være innholdet. Det kan ikke være stedet, heller. Kinosalen var fin. Alle så det de skulle. Litt lenger enn en vanlig film, så det var temmelig oksygenløst mot slutten, men det betø ikke annet enn at vi gjespet litt. Ikke så mye at vi falt av lasset. Vi hadde jo strekkøvelene også... Men Det Norske Hageselskapet. De var tilstede. De var medarrangør. De hadde snertne, grønne, like jakker. De var seks stykker. Minst. Men hvor i alle dager var hageselskapsmedlemmene????? Var de ikke invitert? Visste de ikke om dette? Hadde ikke Hagetidend vært full av annonser og informasjon? Hadde det ikke vært en artikkel om Piet Oudolf i et av de siste numrene? Om Drömparken i Enköping? Jeg tror svaret er NEI. Og det bør være flaut for organisasjonen!!! Tenk å ikke ha det som et hovedmål med sin deltagelse på arrangørsiden at deres egne medlemmer skulle delta. Resten egner seg ikke på trykk!


Nesten to timers innføring i Piet Oudolfs tanker, planer, haver og parker. Av ham selv. Ivrig etter å få innholdet ut. En misjonær! Liker dem jeg, især når jeg liker det de misjonerer for. Vi fikk se Hummerlo. Og lyst til å reise dit. Bilder av stedet slik han og Anja så det da de kjøpte det. Og hvordan det er nå. Tydelig stolthet i presentasjonen. Det gjør godt å se noen som er stolte av eget arbeid. Det kan være et kvalitetstegn. Vi fikk innblikk i arbeidsmåter, prosjekter, oppdragsgivere og resultater. Plantvalg og krav til forarbeid. Vi fikk se utvikling av planteplaner, lag-på-lag, samspillet med anleggsgartnersiden og endringsbehovene av nye beslutninger underveis. Bilder fra projektene, og kommentarer om hva som var vellykket og hva som var litt mindre vellykket. Det finnes en hjemmeside. Den anbefales. http://www.oudolf.com/Spennende. Storveis er ordet! Storveis! Både foredraget. Og hjemmesiden. Og drømmene det gir grunnlag for!


Deretter kom en fyr med litt albuermeslitt brun cordfløyelsesjakke og diasfremviser. Han innrømmet at han egentlig ville frigjort seg helt fra teknikken og vist skyggebilder. Vi smilte høflig. Og lurte på når han skulle få digitalisert bildene sine...
Han begynte foredraget, og bergtok oss alle. Lennart gikk direkte inn på heltelisten. Skal jeg studere i mitt neste liv, skal det være på Alnarp. Av mange grunner. Og den nye helten er én grunn til. Spennende form, spennende innhold. Hvordan lage en amerikansk lund i skogen? Vi kan det nå. Fra enkle bilder forsto vi det - og vi siklet på kinosalgulvet over hvitblomstrende vårlunder. Phox. Tiarella -ikke cordifolia, jenter, det er wherryi vi skal bruke. Nemli! Aviser under ny jord er riktignok ikke så nytt for oss gale, men for mange andre var det nye saker! DET VAR DA SKARPT DA JEG TOK DET, sa Lennart, da bildet av en nydelig bunndekker ikke ville samarbeide. Vi brølte; vi var på hans lag nå og det funket helt fint med dias! Og bunndekkerlisten hans ble med hjem. De andre skrivene også. Kremforeleser, hadde til og med "kopiert opp" ark til oss. Og jeg gjentar hviskende for meg selv: Temaer, idéer og skjemaer. Gjør det enkelt!


Drömparken. Enköping. Den skandinaviske staudebyen. Stefan Mattsons verk. Ikke alene selvfølgelig. Men en nødvendig visjonær og pådriver er han. Han har forlatt byen nå, men fortsetter sitt arbeid med å tilby mennesker grønne lunger som har noe å by på til alle årets tider. Han presenterte bilder av parker før og nå, fra menneske- og fugleperpektiv. Med forklaringer på valg og løsninger; hensikt, bruk og reaksjoner. Erfaringer. Hva fungerer i store - og hva i mindre planteområder. Det ligger tanker bak - ikke bare i Piet Oudolfs design, men i bruken av den, videreutviklingen og det at disse områdene er levende fremdeles - 13 år etter at Drömparken ble datostemplet. Stefan snakket om stauder også. Tok sats hver gang - og sa faktisk ikke perenn en eneste gang. Det kaller jeg respekt for sitt publikum! Takk for tilrettelegging! Liste over basisstauder som arbeidsmetode. Utvikling med grunnlag i erfaring. Epimedium er basisutvalgets bunndedkker nummer en i Enköping. Ifølge gartnerne. Av den lange listen hadde han valgt ut over 50. Bare 50... Nils Skaarer syntes det var mange, og var igjen litt bekymret over tiden. Men gutta var proffe. Vi avsluttet på tiden! Applaus! Kanskje hvis vi klapper alle sammen - så kommer de igjen?

7 kommentarer:

Sigrid sa...

Fantastisk skrevet, Maria! Jeg har forsøkt å kvinne meg opp til å sette ord på opplevelsen jeg også, men klarer ikke å få formidlet det.
Jeg slutter meg fullstendig til beskrivelsen din - også kritikken av Hageselskapet. To medlemmer av Rakkestad hagelag og tre hagegale, var alt jeg noterte utenom landskapsarkitekt og gartnermiljøet i Norge. Toppen av kaka kom da Hageselskapet delte ut invitasjon til foredrag og middag førstkommende fredag til de samme, uten at det har vært annonsert i Hagetidende.
Men i hodet mitt surrer uansett bilder av woodland, tanker på hvor man kan skaffe frø av Claytonia, og drømmer om et større område med Oudolf-beplantning enn det jeg laget i fjor. Og innimellom gliser jeg ved tanken på en foredragsholder som får fram et hvitt lerret i stedet for et dias og som tørt kommenterer: Det är min besta bild. :-D))

Pulsatilla sa...

Du satte godt ord på akkurat de tankene som har surret i mitt hode etter fredagen, Maria! Og formidler det mye bedre enn jeg har fått til så langt.
Men inspirasjonen skal jeg ta med meg - både hjem til egen hage og ut i planene jeg lager!
Synd og skam ikke flere hagelagsmedlemmer tok turen - dette er jo helt klart ideer som kan settes ut i livet i de tusen hager, og ikke bare i offentlige anlegg! Jeg tror forresten det sto en liten notis i siste Hagetidende? Vet hvertfall Nils var i kontakt med dem.

Ellers leste jeg på navnelapper til den store gullmedalje men klarte ikke snappe opp navnene deres, og litt sjenert er jeg også. Men jeg smilte litt ekstra til alle sånn for sikkerhets skyld :-)

fru Sandeggen sa...

Ok, nå har jeg også på en måte vært med. Flott beskrivelse!

Jeg har en liten følelse av at hageselskapet ugleser sine medlemmer. Dette kunne jo UMULIG ha noen interesse for den gjengse hageeier?? Inspirasjon og nye ideer kan være skummelt det...

IngunnBW sa...

Takk for flott referat! Det eneste stedet jeg har lest om foredraget, mener jeg var i Gros blogg. Ubegripelig at dette ikke ble slått større opp! Jeg meldte meg på, men måtte avmelde pga inntrufne omstendigheter som det heter. Derfor håper jeg inderlig det kommer et heldekkende artikkel i Hagetidende med gode bilder og ditto beskrivelser.

Mario`s Verden sa...

Takk for et superb referat!!
Og nå gleder jeg meg til effekten av seminaret.
En ny vår med masse planer hos deg!!
Ha en fin søndag!
klem Mari

Sigrid sa...

Det ligger en utfordring til deg i bloggen min :-)

ASSA sa...

Takk for levende beskrivelse, du er flink til å skrive Maria!

Blir moro å se hagen din etter dette, det blir nok noen resultater av dette foredraget kan jeg tenke meg ;)

Og forresten gleder jeg meg til å følge bloggen din :D