søndag 17. mai 2009

Have i fokus, igjen

Lite blogging, og desto mer haging for tiden. Hagemessen er overstått, benker og stæsj står til lagring før nye hendelser i nær fremtid. Spaniatur med Alhambrabesøk må dokumenteres, men det er mye styr med bildene. Kommer snart....  

Lass på lass av avklipp og vinterdekking er lagt under granen, det skal vekk. Bare bilden blir kjørbar, og det er visstnok snart. Jeg gleeeeder med som en unge.  Oppladning til sesongen er også noen handleturer til utvalgte steder....

Etter en lang dag hos Gartner Olsen på Dal, er det fastslått at lykke kan skaffes for penger. Og etter summen på kassalappen er lykken utvilsomt dyp/stor/voldsom - iallefall ekte! Kjentfolk på begge siden av disken - reisefølget gikk minst like amok som meg. Skal vi hente en tralle til? Jadda!

Det var mye der - i butikken og innover i husene. Ipomoea batatas sto øverst på listen. En potetslektning med stor vektevne.Klatreplante. En limefarget med "sparess-formede"blader, Marguerite, var den første vi fant. Og deretter dukket Blackie med mørke, flikete blader opp. Vi tok friskt for oss. Men så kom innsiderhagegalen med nye opplysninger - det var flere sorter andre steder. Og Black Tone, helsort, fant veien til vognen, sammen med Autum, en grønn-mørk flikete variant med mørkrøde stengler. Disse skal være på verandaenn i sommer, i potter - uten noen helt klar plan.
Lamium, en lav staude som danner tette tepper på bakken, var neste limesjokk. To varianter ble med meg hjem - en gul/lime med hvitt mønster (Lemon Frost?) og en trefarget - gul/lime, grønn/lime og hvit ('Golden Anniversary' eller Aureum - kanskje) Sammen med de som allerede bor i haven, og geranium Purple Haze, tror jeg området under sølvpilen skal få et løft!


En nydelig Verbena fant også nåde for innkjøperens vaklende vilje. Rosa-fersken-hvit - og ny hos gartneren. "Noen" spesielt interesserte hadde sett den allerede i fjor, da, men rimelig ny er den. Navnet?? Husker ikke! Søkte litt rundt og fant en som heter 'Peaches and Cream' - ligner veldig... En lillarosarød (eeh) Diascia ble med i dragsuget...
Var det en mynte? Den luktet da veldig kjent, den mørkegrønne med tydelige årer. Kjent , men... Åja, basilicum! Den kan forsvare en plass i samplantingen med de andre mørke, men jeg er litt usikker på om den vil klare seg i vind og regn. Kanskje en veranda- eller drivhusplante; for kontrollerte omgivelser. Men prydverdien er stor, kanskje større enn spiseverdien. Har jo annen basilicum også... selvsådd. Og en eplemynte hadde de også. Opp i vognen med den, siden den gamle gikk heden i vinter. Uunnværlig til te og friske sommersalater.


Bacopa - fikk øynene til å bli store og våte. Nye varianter med større blomster. Sart lyseblå - diiigre. Og hvite, ganske store. Og de "vanlige" - hvit, varianter av rosa, lilla, blå... en hvit med store blomster insisterte på å få bli med meg. Over brettene hang de samplantede ampler. Bacopa og superpetunia. Nydelig, og inspirerende.
I et annet hus, i den andre enden av gartneriet, bodde petuniaer og dens barn. Superpetunia. Surfina. Selvrensende. Rosa, blå, gule, magenta, med og uten sort svelg, enkle doble.... Oioioi --- fire stykker endte i trallen. Det krevde MYE selvinstruksjon: Nei - du trenger ikke, trenger ikke, trenger ikke.... to dobble rosa, to dobble blå - og jeg glemte å merke dem, og alle er nedklippet... jaja, de blomsterer nok snart.


Joseph Bentley-greipet mitt ble brukt som spett tidligere i vår. Det tålte det dårlig og måtte erstattes. Og da jeg først sto der, så jeg en spade med laaangt, smalt blad. Ideelt for flytting av planter som av en eller annen grunn har kommet for tett.
Og da var det slutt. På energi, på kjøpelyst, på tid og penger. Men når jeg ser utover eskene nå - ser jeg at det ikke er slutt på lykken

1 kommentar:

Anne på Moseplassen sa...

der skulle je ha vøri gitt....
nuvell, det finnes vel blomster i gartneriene når jeg blir frisk også. Høres ut som en super tur i allefall, gleder meg til å se planteprakten :)